Samenwerken versterkt!

Tijdens een opleiding “Acquisitie voor ondernemers” bij STEPS, werd tijdens de voorstelronde al meteen door een van de trainers als een medestudent geopperd dat ik contact zou kunnen opnemen met dhr. Wim Ambaum.
Wim Ambaum is directeur van Ambaum Arbeids Advies / Betervenlo BV. Waar zowel gezondheid van mensen als ARBO vraagstukken voor bedrijven in de regio worden behandeld en begeleid. Het meest treffende tijdens onze kennismaking bleek, naast de chemie, dat onze visie dat de mens centraal staat en uitgangspunt is, naadloos op elkaar aan te sluiten.

Beide zijn we van mening dat preventief werken het grootste rendement oplevert voor zowel de persoon in kwestie maar (financieel) ook voor de werkgever!

Het grote voordeel van de samenwerking tussen Ambaum Arbeids Advies / Betervenlo BV en De Mantelcoach is dat we nu ál onze expertise kunnen delen en elkaar versterken door samen nog een breder dienstenpakket te kunnen aanbieden. Binnen Ambaum Arbeids Advies / Beterlimburg zijn al diverse experts onder één dak vertegenwoordigd en hoeft de persoon in kwestie niet van het bekende kastje naar de muur. Een korte overdracht naar een ander teamlid, waardoor niet het hele verhaal 100% opnieuw verteld hoeft te worden is wat de hulpvrager ervaart. Korte lijnen en een adequaat plan volgt. Hierdoor kan maatwerk geleverd worden en wordt er op deze manier veel tijd en geld bespaard.

GEZAMENLIJKE VISIE
Ook delen we de visie om op zoek te gaan naar de primaire oorzaak van het verzuim. Vaker wordt aangegeven dat iemand last heeft van hoofdpijn of rugklachten terwijl juist een overbelasting vanuit het mantelzorgen de primaire oorzaak is.
We kunnen dan de hoofdpijn of rugklachten wel oplossen, zolang er niks aan de overbelasting van de mantelzorger wordt gedaan, blijft het verzuim op de loer liggen in de vorm van terugkerende uitval.

PRAKTIJKVOORBEELD
Graag deel ik met jullie een gedeelte uit het leven van Brigitte.
Brigitte is een dame van 61 jaar, die de zorg heeft voor haar drie kinderen. Twee van haar kinderen hebben een vorm van autisme en de derde heeft naast autisme ook nog een lichamelijke beperking.

Dit alles heeft flink wat impact gehad op het leven van Brigitte. Het was “vroeger” een zoektocht bij de oudste, voordat de diagnose gesteld werd. Hier heeft Brigitte veel last gehad van de beschuldigende vinger uit de omgeving:” Dat kind is onhandelbaar. Wat een agressieve knaap. Als dat een kind van mij was, vertelde ik die wel wat anders.. .. ..” Allemaal vervelende beschuldigingen waar Brigitte naar ging leven => Ze trok zich terug en sloot zich meer en meer af van de buitenwereld. Hierdoor werd haar wereldje erg klein. Temeer omdat ze, na de geboorte van de andere twee kinderen, besloot om thuis te blijven en te stoppen met werken.

Brigitte merkte dat als ze structuur bood aan haar kinderen door thuis te zijn, dat dit een positieve invloed had op de omgang met hen.

Brigitte staat nog steeds achter deze keuze en is heel blij dat ze op die manier heeft kunnen bijdragen aan de behaalde zelfstandigheid van haar kinderen. Nu ze groter worden, vond ze het dan ook tijd om haar eigen wereld weer wat te vergroten. (Ondertussen had ze nauwelijks nog contact met haar familie en haar vrienden/kennissen waren in de loop der jaren steeds minder vaak gekomen. Veel contacten waren verwaterd.)
Om haar sociale leven te verrijken ging Brigitte op zoek naar werk. Ze was dan ook enorm blij met de mogelijkheid om als verkoopster aan de slag te kunnen. Vol enthousiasme ging ze van start en wilde het iedereen naar de zin maken; haar baas, de collega’s en alle klanten.

Door alle aandacht aan de klanten te schenken, en deze waren zeer tevreden, begonnen haar collega’s achter haar rug om te mopperen. Want Brigitte kwam niet tot al haar andere werkzaamheden zoals het bijvullen, de gangen schoonhouden enzovoorts.

Brigitte kreeg dit natuurlijk te horen van haar collega’s en van haar baas. Dit maakte haar enorm onzeker; ze maakte de klanten blij en tevreden maar merkte dat de sfeer in het team ten opzichte van haar veranderde. Zeg maar gerust verkilde.

Hierdoor zette Brigitte nog een tandje bij in haar werkzaamheden; ze draaide extra diensten als collega’s ziek waren, ze ruilde als een collega vroeg om met haar een dienst te ruilen, kortom ze deed van alles om de sfeer te herstellen.

Ondanks alle verwoede pogingen van Brigitte, veranderde de sfeer niet positief. Erger was dat de sfeer alleen maar verslechterde: collega’s spraken niet of nauwelijks met haar, gesprekken vielen stil als ze binnenkwam, ze werd boos aangekeken als ze voorbij liep…. Je kunt je voorstellen dat dit alles een onhoudbare situatie werd.

Ook thuis had dit alles zijn doorwerking. Doordat Brigitte op het werk continu op haar tenen liep en probeerde 200% inzet te tonen, kostte haar dit enorm veel energie. Thuis was ze dan ook doodop en kwam er nauwelijks nog iets uit haar handen.
Ze mistte de structuur die ze voorheen bood aan haar kinderen en deze reageerde hier meteen op. Ze werden druk, boos en reageerden opstandig. Dit had een zeer negatieve uitwerking op Brigitte waardoor ze samen in een neerwaartse spiraal terecht kwamen.

Tijdens een bezoek aan de huisarts heeft Brigitte de folder van De Mantelcoach gezien en deze mee naar huis genomen. Na een paar dagen had ze al haar energie en moed bij elkaar verzameld en nam ze contact met me op.

EERSTE CONTACT
ZELDEN heb ik een zo emotionele, vermoeide en wanhopige vrouw aan de telefoon gehad. Het was meteen duidelijk dat alle balans en energie ver te zoeken was. Op heel korte termijn vond het kennismakingsgesprek dan ook plaats.

Tijdens deze kennismaking trof ik een vrouw die bleek zag van vermoeidheid en haar ogen lagen diep in haar oogkassen. Al snel bleek dat Brigitte vooral ’s nachts veel aan het piekeren was en nauwelijks 4 uur in de nacht sliep.
Het huis vertoonde achterstallig onderhoud op het gebied van poetsen, koken was vervangen door eten halen bij de snackbar of de Chinees, de was lag op diverse plaatsen in de huiskamer verspreid en de post werd verzameld in een plastic tas…….

SAMENWERKING
Als Mantelcoach kan ik Brigitte coachen zodat ze zélf haar balans en energie hervindt. Daar zijn we hard mee bezig en Brigitte maakt wekelijks zeer grote stappen.
Echter, uit mijn opsomming blijkt ook dat er zich nog meer problemen voordoen die niet allemaal binnen mijn expertise vallen.
Daarom ben ik bijzonder verheugd dat ik ben aangesloten bij Ambaum Arbeids Advies / Beterlimburg die meerdere disciplines “onder één dak” heeft. Daardoor kon ik ondersteuning vragen van een budgetcoach. Hij heeft samen met Brigitte de hele plastic tas doorgenomen, een overzicht gemaakt van alle openstaande facturen, een kasboek opgesteld, en ook hier orde en overzicht aangebracht.
De verzuimconsulente begeleidt Brigitte zodat ook hier de processen rondom het verzuim gevolgd worden. Hierdoor kunnen zowel Brigitte als haar baas de regels van de wet volgen met als doel dat Brigitte uit verzuim komt en weer positief aan het werk kan. Dit naast de eigen persoonlijke veranderingen en inzichten die ze heeft geleerd vanuit het Mantelcoach traject.

Dus, door de samenwerking tussen De Mantelcoach, de budgetcoach en de verzuimconsulente is Brigitte weer haar overzicht, balans en energie aan het hervinden.
Brigitte geeft aan superblij te zijn met deze samenwerking en dat ook de relatie met haar kinderen veel beter is. Ze blijft werken aan haar eigen vaardigheden maar ziet het leven weer positief tegemoet!!